Förslag om elstöd godkänt

Förslaget om elstöd får grönt ljus av Energimarknadsinspektionen, som dock inför ett tak på hur mycket en elkund ska få utan att lämna en ansökan. Tillägget kan innebära att utbetalningen försenas, enligt Svenska kraftnät.

Det var i slutet av oktober som Svenska kraftnät (Svk) lämnade in sin ansökan om att få använda 55,6 miljarder kronor för att finansiera elstödet till Sveriges elkunder. Nu har Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänt Svk:s upplägg och sagt ja till att använda flaskhalsintäkter för stödet.

Stödet kommer utgå retroaktivt till alla kunder i elområde 3 och 4 för den elkonsumtion de hade under perioden den 1 oktober 2021 till den 31 september 2022. Elkunderna i SE3, där Skövde ingår, får 50 öre/kWh. Detta gäller både privatpersoner och företag.

Tak för stora elkunder
Utbetalningen till de berörda elkunderna kommer ske med automatik utan ansökan, vilket Försäkringskassan fått i uppdrag att genomföra. Men för större elkunder – som industriföretag och kommuner – har Ei infört ett tak för hur mycket stöd som kan utgå utan ansökan. För all elförbrukning över 3 miljoner kWh måste kunden lämna in en ansökan som visar att man faktiskt haft kostnader som ligger över referenspriset.

Kan leda till förseningar
Nu ska Svk analysera EI:s beslut och här uppger man att Ei:s ändring kan leda till förseningar av utbetalningen. Svk utredde en modell med tak men valde bort det alternativet då det bland annat skulle leda till att stödet omfattas av regelverket för statsstöd och då krävs det beslut av EU-kommissionen.

För landets elnätsföretag blir det också en hel del arbete. De ska nu ta fram uppgifter om uttagspunkterna (totalt cirka 5 miljoner) och förbrukningen i dessa under 12-månadersperioden. De ska också ta fram vilka som hade avtal för respektive uttagspunkt vid det aktuella brytdatumet, dagen efter Ei:s beslut.
.
– Vi ska nu analysera beslutet för att se om Ei:s tillägg får några konsekvenser för elnätsföretagens roll att lämna kund- och förbrukningsuppgifter till myndigheterna. Vi har förståelse för att Ei vill säkerställa att pengarna används på rätt sätt, men vi hoppas samtidigt att detta inte innebär ökad administrativ belastning och därmed fördröjningar i utbetalning av stödet, säger Sara Emanuelsson, ansvarig för elprisstödet på Energiföretagen.

Kategorier

 • Kundservice
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi söker administratör inom elnät

   Hos oss får du arbeta med engagerade och härliga kollegor i en bransch som ständigt utvecklas och satsar för framtiden. Här är du med och bygger en hållbar framtid med energilösningar som gynnar både människa och miljö! Vi söker dig som är strukturerad, driven och hjälpsam. Du bör ha en god kommunikativ förmåga i både…

  • Nu söker vi distributionselektriker

   Tycker du att det är viktigt att ditt arbete faktiskt gör skillnad? Vill du vara en del i Sveriges omställning och bygga en hållbar framtid med trygga och långsiktiga energilösningar som gynnar både människa och miljö? På Skövde Energi förser vi boende och företag i kommunen med hållbar energi. Vi ansvarar för elnätsdistribution inom Skövde…

  • Mattias Karlsson Affärsområdeschef Elnät berättar mer om driftstörningar på elnätet.

   Skövdes elnät är till allra största delen nedgrävt och där ligger ledningar nästan överallt i marken. De är driftstörningar vi haft i år. De beror framförallt på kabelbrott som orsakar av grävskador. Det är viktigt att göra en ledningskoll om du ska gräva. Både om du ska gräva hemma för ett altanbygge eller om du…

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.