Faktura och betalning

Energiskatt

Skatten för 2024 är 42,8 öre/kWh, därutöver tillkommer moms på 25 %.

De svenska elkunderna betalar energiskatt till staten och debiteras på elnätsfakturan från elnätsföretaget.

Regeringen utfärdade den 18 oktober 2023 en förordning med indexuppräkning av energiskatten på el som höjs med 3,6 öre per kilowattimme till 42,8 öre per kilowattimme från och med den 1 januari 2024. Energiskatten har höjts kontinuerligt sedan avregleringen 1996, då den var 9,7 öre/kWh.

Varför höjs energiskatten? Energiskattehöjningen är en viktig del av regeringens åtgärder för att främja övergången till förnybara energikällor och minska vår klimatpåverkan. Genom att öka skatten kan regeringen finansiera och stödja projekt och initiativ som syftar till att göra vår energiförsörjning mer hållbar och minska vår påverkan på miljön.

Vem beslutar om höjningen? Energiskatten beslutas av regeringen som en del av sina övergripande klimat- och energipolitiska åtgärder. Det är en nödvändig åtgärd för att säkerställa att vi alla tar ansvar för vår gemensamma miljö och arbetar mot en mer hållbar framtid.

Vill du veta mer om energiskatten på el i Sverige?
Välkommen att vända dig till Skatteverket.
Du kan även läsa mer om energiskatten på Energimarknadsinspektionen.

Senaste frågorna

Alla frågor och svar

  • Vad består min elkostnad av?

    Att ha tillgång till el är en självklarhet för de flesta av oss och inte något vi funderar så mycket över. Men när fakturan kommer kanske vi ibland undrar vad det egentligen är vi betalar för. Här går vi igenom hur elkostnaden fördelar sig.

  • Vad innebär sms-tjänsten för driftstatus?

    Vi kan skicka avbrottsinformation skickad till dig via sms. Genom att registrera dig här så håller vi dig uppdaterad om avbrott som rör ditt närområde.

  • Vad gäller för vatten och avlopp?

    Vi sköter faktureringen åt Skövde kommuns VA-avdelning. Behöver du kontakta VA-avdelningen? Här hittar du kontaktuppgifterna.

Vi finns här när du behöver oss!

Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.

Telefon: 0500-49 36 60
E-post: info@skovdeenergi.se

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Person-/kundnummer*

Ditt sökresultat

Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.