Gruvgatan

Skaraborgs första laddstation för tunga fordon

Tung milstolpe för Skövde

Skaraborgs första laddstation för tunga fordon finns i Skövde. Bakom projektet står stora aktörer som krokat arm för att förverkliga idén. Och mer är på gång framöver.

För ungefär 100 år sedan öppnade Skövdes första bensinmack. Då fanns det i runda slängar 300 tunga lastbilar i Sverige.

Nu har en ny milstolpe nåtts i stadens drivmedelshistoria. Skövdes första laddningsstation för tunga fordon har invigts – och lustigt nog finns det i skrivande stund cirka 300 eldrivna tunga lastbilar registrerade i landet.

– Historien upprepar sig men på ett nytt sätt, konstaterar Robert Alvarsson, affärsområdeschef för energitjänster hos Skövde Energi.

Laddningsstationen är den första i Skaraborg och än så länge också en av få i Sverige. Bakom initiativet står Skövde Energi och Volvo samt logistikaktörerna XR Solutions, DSV och DFDS, som alla transporterar gods på uppdrag av Volvo.

– Det är en historisk händelse och det känns väldigt roligt att vi kan vara med så tidigt i omställningen till en elektrifierad logistikbransch, säger Robert.

Skytteltrafik

Stationen har fyra laddplatser och ligger på Gruvgatan i Skövde. Sedan den invigdes i våras har tekniken testats och utvärderats av samarbetsparterna i en pilotstudie. Så snart den är klar ska stationen öppnas för allmänheten.

– Vi har i dagsläget två eldrivna lastbilar som går dygnet runt sju dagar i veckan mellan Volvo och vår terminal. De laddas tre gånger per dygn vid stationen i Skövde, berättar Mathias Olsson, vd för XR Solutions och Olssons åkeri.

Från XR:s terminal körs godset på ellastbil till Göteborgs hamn, av ett av de andra logistikbolagen som varit med i projektet. Därefter går det vidare på tåg till belgiska Gent. Tack vare Skövdestationen sker alltså hela transportkedjan i elektrifierad form.

– Både vi och Volvo är enormt tacksamma för att Skövde Energi varit så långt framme och velat utveckla den här tekniken, säger Mathias.

Populära bilar

Mathias och Robert beskriver projektet som ett partnerskap där alla parter har krokat arm, lyssnat på varandra och bidragit till lösningen med sina expertkunskaper.

– Eftersom tekniken är så ny finns det inga färdiga svar. Vi har behövt hitta dem tillsammans, säger Robert.

Att ladda lastbilar med el i stället för fossila bränslen sänker växthusgasutsläppen och är därför förstås positivt ur klimatsynpunkt. Dessutom finns det fler fördelar med den nya tekniken.

– Lastbilarna är tysta, rena och dessutom starka. Allt detta ger en helt annan arbetsmiljö. Våra chaufförer var lite tveksamma i början, men när vi väl fick bilarna ville alla köra dem.  

Bygger vidare

Laddstationen i Skövde är alltså först den första i sitt slag i Skaraborg – men absolut inte den sista. Skövde Energis ambition är att bygga ett komplett laddnätverk över hela Skaraborg. Näst på tur står Vårgårda och därefter Vara. Även där samarbetar energibolaget med andra aktörer.

– Utvecklingen går helt klart åt det fossilfria hållet även för tunga fordon, och det kan gå snabbt. Det blir spännande att se vad som händer de kommande åren, säger Robert och Mathias tillägger:

– El är definitivt en del av lösningen för framtidens godstrafik. För den här typen av trafik passar det jättebra.

Vanliga frågor och svar

Alla frågor och svar

  • Vad består min elkostnad av?

    Att ha tillgång till el är en självklarhet för de flesta av oss och inte något vi funderar så mycket över. Men när fakturan kommer kanske vi ibland undrar vad det egentligen är vi betalar för. Här går vi igenom hur elkostnaden fördelar sig.

  • Vad innebär sms-tjänsten för driftstatus?

    Vi kan skicka avbrottsinformation skickad till dig via sms. Genom att registrera dig här så håller vi dig uppdaterad om avbrott som rör ditt närområde.

  • Vad gäller för vatten och avlopp?

    Vi sköter faktureringen åt Skövde kommuns VA-avdelning. Behöver du kontakta VA-avdelningen? Här hittar du kontaktuppgifterna.

Vi finns här när du behöver oss!

Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.

Telefon: 0500-49 36 60
E-post: info@skovdeenergi.se

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Person-/kundnummer*

Ditt sökresultat

Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.