Energispartips

Här får du tips på vad du kan göra i ditt hem för att spara energi.

Att minska energianvändningen i sitt hus förknippas med renovering och kostnader, men faktum är att det kan vara både enkelt och gratis. Genom att se över dina vanor och beteenden kan du börja göra skillnad redan idag.

Tips på energismarta vanor:

Se din förbrukning i realtid

Med en realtidsmätare kan du se vad ditt hem drar just nu. På så sätt kan du hitta energibovar du inte tänkt på att du har. Bli en detektiv i ditt eget hem för att minska energin med hjälp av en realtidsmätare.

För att få igång en realtidsmätare behöver HAN-porten aktiveras. Läs mer och skicka in din anmälan här.

Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna. Dra för tjocka gardiner för fönstren håller både kylan ute på vintern men även värmen ute på sommaren. Men tänk på att inte gardinerna hänger framför elementen.

Tänk på höglastiden

Styr om den förbrukningen som går till låglasttiden. Du kan till exempel passa på att tvätta på helgen, sätta schemaläggning på din laddbox och använda timer funktionen på diskmaskinen till efter 22:00.

Du kan läsa mer om hög och låglasttid här.

Här är lite tips till dig på vad du kan göra för att energieffektivisera ditt hem.

Kör med din diskmaskin på rätt sätt

Har du diskmaskin? Grattis du sparar redan från början både energi och vatten. Men se till att köra den med full maskin och kör den på det program som använder minst energi – och ECO-program. En diskmaskin använder ungefär 10 liter vatten och 0,5-1 kWh för varje disk, beroende på maskinens ålder och energiklass. Använd timerfunktionen så att diskmaskinen startar under låglasttiden.

Handdiska inte under rinnande vatten

Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten kan det gå åt över 100 liter vatten! Använd istället balja eller diskpropp. Genom att inte diska under rinnande vatten kan du spara 50 l varje gång du diskar, vilket kan innebära 15 m³ per år. 15 m³ varmvatten kräver nästan 700 kWh värmas upp.

Frosta av frysen med jämna mellanrum

Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Om du kan är det också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken. En ”isig” frys kan använda 30–50 kWh mer om året, jämfört med en avfrostad.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys

I kylen rekommenderar livsmedelverket +4 grader och i frysen –18 grader. Tänk på att många grönsaker inte trivs i +4 grader (exempelvis tomater, gurka och banan), så du kan ha varmare temperatur om du har mycket grönsaker. Håll koll genom att sätta in en termometer. För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent. En kyl/frys använder vanligen 150–250 kWh/år. Så om du kan höja temperaturen 3 grader så kan du sannolikt spara 30 kWh/år.

Tina fryst mat i kylen istället för micron

Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron. Och kylen slipper jobba för att hålla den kall när du har satt in kalla varor i kylskåpet. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

Använd micron för små portioner

Det är energismart att använda mikrovågsugnen när man vill värma små portioner mat istället för att värma dem i ugnen. 

Koka upp vatten i vattenkokare istället för i en kastrull på spisen.

Om du inte har induktionsspis är det smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. Använd den även när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. Kan du ersätta cirka 2 liter vattenkokning i kastrull med vattenkokare varje dag så sparar du 40–50 kWh/år.

Sätt lock på kastrullen

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan. Du kan spara över 30 procent energi med locket på. Det är sannolikt att du kokar upp över 1 m³ vatten om året i dina kastruller (i genomsnitt över 3 liter om dagen). Genom att använda lock kan du då spara ungefär 60 kWh el om året.

Anpassa kastrullens storlek till plattan

Har du inte induktionshäll. Då kan det vara extra klokt att se över dina kastruller och stekpannor. Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent. Du kan spara 50–100 kWh/år genom att säkerställa att din köksutrustning passar spisen.

Utnyttja eftervärmen från spis och ugn

Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm. Ett hushåll kan använda ungefär 300–500 kWh/år för matlagning med spis/ugn. Tiden som den använder energi kan sannolikt minskas med 20 % genom att stänga av i förtid. Det ger en besparing om 60–100 kWh/år.

Ett tips är även att skaffa en airfryer/luftfritös. De är snabba och effektiva i uppvärmning och tillagning av mat. Du kan göra allt från koka ägg till baka en sockerkaka i en airfryer/luftfritös.

Stäng av kaffebryggaren

Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart istället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren. Får kaffebryggaren stå på en timme eller två efter att kaffet bryggts färdigt? Använd en termos så kan du spara 15–25 kWh/år.

Duscha snabbt och effektivt

Genomsnittssvensken gör av med ungefär 100–200 liter vatten per dygn. Ungefär en tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska energianvändningen för varmvattnet med 500 kWh/år per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret.

Droppande kranar och rinnande toaletter

En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!
I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

Använd inte handdukstork och golvvärme i onödan

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den när handdukarna är torra. Har du en elektrisk golvvärme i badrummet? Fundera om och när du verkligen behöver den golvvärmen och vilken temperatur du valt. Golvvärme är en av de största energitjuvarna i hemmet.
En handdukstork står ofta på i onödan och använder då ofta 500 kWh/år. Här kan du spara massvis med energi! Golvvärmen står ofta på i onödan och använder då ofta 1000 kWh/år. Här kan du spara massvis med energi!

Stäng av vattnet när du borstar tänderna

Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

Standby-läge drar mer än du tror

När du stänger av datorer, teveapparater, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standby-läge och drar då energi. Stäng av allt med ett tryck – använd grenkontakt med strömbrytare. Du kan sannolikt spara 400–600 kWh/år genom minskad standby-användning.

Ordna en laddstation till mobiltelefoner och barnens alla leksaker.

Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Ha en laddningsstation för till exempel alla uppladdningsbara leksaker och spel som det är lätt att stänga av. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

Byt till lågenergilampor eller ledbelysning

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

Placera inte stora möbler framför elementen

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet. Det kan i sin tur innebära att du upplever rum eller bostad som onödigt kalla.

Undvik drag från fönster

Otäta fönster kan öka energianvändningen med 200–300 kWh/år per bostad. Om du har tjockare gardiner eller rullgardiner hjälper du till att inte kyla ner rummet så mycket på natten genom att dra för dem. Men tänk på att inte gardinen hänger framför elementet. Du kan till exempel lägga upp en lång gardin på fönsterbrädan på natten när du dragit för.
Att dra för gardiner håller även värmen ute på sommaren. Ett tips som fungerar året om alltså!

Använd datorn energismart

Du kan själv ställa in att din dator ska gå ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte har använt den på en stund. Detta brukar finnas under energialternativ eller liknande, där kan du ofta även välja att köra datorn för bästa energieffektivitet. Men bäst är såklart att stänga av den helt och inte låta sladden sitta i för din bärbara i onödan. 

Med lägre temperatur sover du bättre

Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort. Du sänker enkelt värmen genom att använda vredet/termostaten på elementet i det rum som du vill sänka temperaturen för. 
För varje grad som du sänker värmen kan du minska energianvändningen med fem till tio procent.

Släck lyset när du går ut ur rummet

Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!

Vädra snabbt med tvärdrag

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.
Har du fönster på glänt hela tiden, även när det inte är sommar? Då kan energianvändningen för värme öka med 400–600 kWh/år.

Undvik torktumlaren

Att torktumla tvätten känns kanske bekvämt men sliter på dina kläder och använder mycket energi. Försök lufttorka dina kläder i stället, helst utomhus annars i ett väl ventilerat utrymme. 
Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Ett torkprogram drar 1,5-3 kWh beroende på maskinens ålder och energiklass.

Torkskåpet är en stor energitjuv

Om du ändå behöver använda torkskåpet, tänk på att fylla det så mycket som möjligt. Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

Tvätta i fylld tvättmaskin

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången. Tvätta inte i högre temperatur än nödvändigt. Eco-programmet drar 0,5-1 kWh, beroende på maskinens ålder och energiklass. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

Stäng av med strömbrytaren istället för med fjärrkontroll

Dator, TV och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.
Du kan sannolikt spara 400–600 kWh/år genom minskad standby-användning.

Släck lyset när du går ut ur rummet

Tipset om att släcka lyset gäller förstås i alla rum, även sovrummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte!
Sannolikt använder du idag 150–300 kWh/år till din belysning. Kan du minska den tända tiden med 20%? Då sparar du 30–60 kWh/år.

Vädra snabbt med tvärdrag

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt är det bättre att dra ner värmen på elementen.
Har du fönster på glänt hela tiden, även när det inte är sommar? Då kan energianvändningen för värme öka med 400–600 kWh/år.

Placera inte stora möbler framför elementen

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en soffa eller har långa gardiner framför elementet. Det kan i sin tur innebära att du upplever rum eller bostad som onödigt kalla.

Välj energieffektiva alternativ när du köper elektronik

Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya lampor, vitvaror och ny hemelektronik.

Byt till lågenergilampor eller ledbelysning

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

Undvik drag från fönster

Otäta fönster kan öka energianvändningen med 200–300 kWh/år per bostad. Om du har tjockare gardiner eller rullgardiner hjälper du till att inte kyla ner rummet så mycket på natten genom att dra för dem. Men tänk på att inte gardinen hänger framför elementet. Du kan till exempel lägga upp en lång gardin på fönsterbrädan på natten när du dragit för.
Att dra för gardiner håller även värmen ute på sommaren. Ett tips som fungerar året om alltså!

Anslut dig till fjärrvärme

Att ansluta sig till fjärrvärmenätet är en åtgärd på lite längre sikt. Då förbrukas ingen el till uppvärmning och varmvatten i din fastighet. Ta reda på om det finns möjlighet att ansluta din fastighet till fjärrvärmenätet – hör av dig till oss!

Vanliga frågor och svar

Alla frågor och svar

  • Vad består min elkostnad av?

    Att ha tillgång till el är en självklarhet för de flesta av oss och inte något vi funderar så mycket över. Men när fakturan kommer kanske vi ibland undrar vad det egentligen är vi betalar för. Här går vi igenom hur elkostnaden fördelar sig.

  • Vad innebär sms-tjänsten för driftstatus?

    Vi kan skicka avbrottsinformation skickad till dig via sms. Genom att registrera dig här så håller vi dig uppdaterad om avbrott som rör ditt närområde.

  • Vad gäller för vatten och avlopp?

    Vi sköter faktureringen åt Skövde kommuns VA-avdelning. Behöver du kontakta VA-avdelningen? Här hittar du kontaktuppgifterna.

Vi finns här när du behöver oss!

Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.

Telefon: 0500-49 36 60
E-post: info@skovdeenergi.se

*” anger obligatoriska fält

Namn*

* Anger obligatoriskt fält.