Elens dag 23 januari – med el håller vi kontakten

Vår branschorganisation Energiföretagen Sverige har ställt frågan om hur svenskarna har hållit kontakten med nära och kära under pandemin. Det visar sig att nästan hälften av de svarande har använt videosamtal för att träffas, men allra vanligast är ändå vanliga telefonsamtal som hela 85 procent har använt. El ligger alltså bakom en stor del av våra kontakter – det vill vi uppmärksamma under Elens dag den 23 januari.

– Inför Elens dag kan vi konstatera att el har en stor betydelse i vårt sätt att umgås. Det visar den genomförda undersökningen. Det är till exempel lika vanligt idag att ha ett videosamtal som att träffas utomhus, två bra sätt att umgås under en pandemi, säger Kalle Lindholm som är kommunikatör hos Energiföretagen.

Urvalet i undersökningen var brett vad gäller ålder, boplats i Sverige, boendeform, inkomst och anställningsform. Telefonsamtal dominerar i alla åldrar, över 80 procent har använt det. Sms och chattar är vanligare bland de yngsta (hälften av de äldsta och tre fjärdedelar av de yngsta). Videosamtal är något vanligare bland yngre än äldre (55 procent mot 40 procent).

Titta gärna på filmen, där man frågade folk på stan hur de hållit kontakt med nära och kära!

Undersökningens resultat i sammanfattning

Energiföretagen Sverige bad Kantar Sifo ställa frågan ”hur håller du kontakt med nära och kära (förutom det egna hushållet) under pandemin?”. Frågan ställdes den 13–15 januari till 1 118 svenskar över hela landet, i åldrarna 16 till 79 år.

Så här har vi hållit kontakten (fler svarsalternativ var möjliga):

Telefonsamtal                          85 procent

Sms/chat                                   59 procent

Träffas utomhus                      45 procent

Videosamtal                              44 procent

Träffas inomhus                       25 procent

Annat                                            2 procent

Kategorier

Senaste nytt

Alla nyheter

  • Dubbla jubileum när Skövdes elnät firar 125 år och fjärrvärmen firar 55 år

    Den 13 mars år 1900 tändes de första elektriska lamporna i Skövde och elektricitetsverket stod färdigt. Verket försåg Skövde med elektrisk gatubelysning och drev också Skövdes varmbadhus. Vid starten distribuerades el till 28 abonnenter och 39 gatulampor. Den 1 mars år 1970 anslöts de första fastigheterna till fjärrvärmenätet i Skövde. Det var de nybyggda bostäderna…

  • Viktigt information till våra elnätskunder

    Det har kommit till vår kännedom att flera av våra elnätskunder har blir uppringda av företrädare för elhandelsleverantören Nordic Best Energi. De säger sig ha ett samarbete med Skövde Energi, vilket inte stämmer. Vi samarbetar endast med Billinge Energi som är vår anvisade elhandelsleverantör. Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till vår…

  • Myndighetsavgift på elnätsfakturan

    Nu redovisas energiskatten separat på din elnätsfaktura. Energiskatten har sedan tidigare ingått i din elnätsfaktura, men nu visas den tydligt på en egen rad för att ge en bättre översikt över din elkostnad. Energiskatten är en myndighetsavgift som alla elkunder i Sverige betalar via elnätsfakturan. Denna avgift ingår inte i kostnaden för elnätet. Du kan…