Vi firar skyddsombudets dag

Idag är det skyddsombudets dag, något vi vill uppmärksamma och fira! Vi har intervjuat Skövde Energis skyddsombud och en av våra chefer. Varför blir man skyddsombud och vad gör man egentligen?

Bild på Skövde Energis två skyddsombud.

På Skövde Energi har vi två skyddsombud, Patrik Galle och Tom Aava. De har jobbat som skyddsombud i tre respektive tio år.

Varför blir man skyddsombud och hur går det till?

Vi gör det för att bidra till vår egen och våra arbetskamraters arbetsmiljö. Det är en viktig fråga där alla behövs.

Skyddsombuden väljs via en facklig organisation, men man måste inte vara fackligt ansluten för att kunna ta uppdraget. Det är alltså inte arbetsgivaren som utser skyddsombud.

När man är vald anmäler man sig till utbildning via den fackliga organisationen. Efter grundutbildningen finns det vidareutbildningar att gå.

Vad gör man som skyddsombud?

Vi pratar med våra arbetskamrater och tar in deras synpunkter och svarar på frågor kring arbetsmiljö. Att genomföra skyddsronder tillsammans med chef, vara med på riskbedömningar och årlig utvärdering av det systematiska arbetsmiljöarbetet är andra exempel på uppgifter. Som skyddsombud sitter vi också med i arbetsmiljörådet som är Skövde Energis skyddskommitté.

Hur fungerar samarbetet med cheferna?

Det fungerar bra. Det finns ett intresse för arbetsmiljöfrågor och ett engagemang från cheferna.

Vad är det bästa med att arbeta som skyddsombud på Skövde Energi?

Det är intressant eftersom vi får insyn i flera verksamheter och får träffa kollegor som vi inte arbetar med annars. Att vi kan se att brister åtgärdas, att det blir förbättringar och att vi kan vara med och påverka.

Vad säger en av våra chefer?

Det är jättebra att ha ett skyddsombud som kan verksamheten, men det skulle också kunna vara bra att någon som inte jobbar i miljön dagligen som kan komma in med nya ögon. Det bästa med att ha med ett skyddsombud i arbetsmiljöarbetet är att man får ta del av skyddsombudets kunskap. Det viktigaste i relationen mellan skyddsombud och chef är att det finns öppenhet och förtroende, säger Roger Björnberg, bränslechef på Skövde Energi

Kategorier

 • Skövde Energi
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Villkorade avtal för inmatning från 2024

   Alla kunder som kommer att vara potentiella inmatningskunder måste från 2024 vara medvetna om att elanläggningen under vissa tider måste styras ned för att avbryta eller minska inmatning till elnätet. Från 2024 finns det ett regelverk som gör det möjligt för elnätsföretag att skriva villkorade avtal med kunder för både uttag och inmatning av effekt.…

  • Mina sidor

   Nu kan du logga in på Mina Sidor igen. Idag 24 april mellan 13:30- 14:30 hade vi ett teknisk fel på Mina Sidor som gör att det inte är möjligt att logga in. Vi jobbar på att få igång det så snart som möjligt. Vi hjälper dig gärna på telefon och mejl under tiden.

  • Uppdatering av appen klar!

   Nu kan du logga in som vanligt i appen igen. Idag 24 april kommer appens bakgrundmiljö att uppdateras och det kommer inte vara möjligt att komma åt appen mellan klockan 13:00-16:00. Under tiden kan du logga in på Mina sidor om du vill se din förbrukning.

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.