Vi firar skyddsombudets dag

Idag är det skyddsombudets dag, något vi vill uppmärksamma och fira! Vi har intervjuat Skövde Energis skyddsombud och en av våra chefer. Varför blir man skyddsombud och vad gör man egentligen?

Bild på Skövde Energis två skyddsombud.

På Skövde Energi har vi två skyddsombud, Patrik Galle och Tom Aava. De har jobbat som skyddsombud i tre respektive tio år.

Varför blir man skyddsombud och hur går det till?

Vi gör det för att bidra till vår egen och våra arbetskamraters arbetsmiljö. Det är en viktig fråga där alla behövs.

Skyddsombuden väljs via en facklig organisation, men man måste inte vara fackligt ansluten för att kunna ta uppdraget. Det är alltså inte arbetsgivaren som utser skyddsombud.

När man är vald anmäler man sig till utbildning via den fackliga organisationen. Efter grundutbildningen finns det vidareutbildningar att gå.

Vad gör man som skyddsombud?

Vi pratar med våra arbetskamrater och tar in deras synpunkter och svarar på frågor kring arbetsmiljö. Att genomföra skyddsronder tillsammans med chef, vara med på riskbedömningar och årlig utvärdering av det systematiska arbetsmiljöarbetet är andra exempel på uppgifter. Som skyddsombud sitter vi också med i arbetsmiljörådet som är Skövde Energis skyddskommitté.

Hur fungerar samarbetet med cheferna?

Det fungerar bra. Det finns ett intresse för arbetsmiljöfrågor och ett engagemang från cheferna.

Vad är det bästa med att arbeta som skyddsombud på Skövde Energi?

Det är intressant eftersom vi får insyn i flera verksamheter och får träffa kollegor som vi inte arbetar med annars. Att vi kan se att brister åtgärdas, att det blir förbättringar och att vi kan vara med och påverka.

Vad säger en av våra chefer?

Det är jättebra att ha ett skyddsombud som kan verksamheten, men det skulle också kunna vara bra att någon som inte jobbar i miljön dagligen som kan komma in med nya ögon. Det bästa med att ha med ett skyddsombud i arbetsmiljöarbetet är att man får ta del av skyddsombudets kunskap. Det viktigaste i relationen mellan skyddsombud och chef är att det finns öppenhet och förtroende, säger Roger Björnberg, bränslechef på Skövde Energi

Kategorier

 • Okategoriserade
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi behåller högsta betyg i kundnöjdhet

   Mycket väl godkänd blev resultatet för Skövde Energi i den senaste kundundersökningen och bolaget behåller högsta betyg i kundnöjdhet. Skövde Energi genomför kundundersökningen vartannat år. Den görs av en oberoende aktör och kunderna som tillfrågas är slumpmässigt utvalda. Kundundersökningen består av intervjuer där kunden kan ranka hur nöjd hen är, och det finns också möjlighet…

  • Skövde Energi lanserar en egen app!

   Vi är stolta över att presentera vår efterlängtade app. Nu kan du enkelt och smidigt Vi på Skövde Energi är övertygade om att framtiden är hållbar, smart och full av möjligheter. Var med oss på resan mot en grönare framtid och ladda ner Skövde Energi-Appen nu! Det är dags att sätta kraften i dina händer.

  • Just nu är det högt tryck för elnätsärende

   Trycket är högt just nu på inkomna för- och färdiganmälningar. I bästa fall klarar vi av att svara på ärendena inom en vecka. Men vänligen räkna med minst 14 dagar innan vi hinner svara. Så var ute i god tid med att lämna in din anmälan till oss.

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.