
2030-sekretariatets jury har utsett Skövde Energi och Skövde kommun till en av tre finalister i Laddguldet. Skövdes strategiska och långsiktiga arbete har visat på en helhetsstrategi för elektrifiering av transporter. Strategin för fossilfri fordonsflotta och en hög ambitionsnivå i samverkan med näringslivet har har väckt juryns intresse, enligt Maria Stenström på 2030-sekretariatet.
För åttonde året i rad delas det ärofyllda priset Laddguldet ut till en samhällsaktör som tagit konkreta initiativ för att investera i omställningen till en fossilfri fordonsflotta. Priset går till en aktör i framkant som med ett helhetsgrepp och på ett långsiktigt sätt verkar för att främja användandet av laddbara fordon.
”Skaraborg är ett viktigt nav för logistik och transporter och vi har tidigt identifierat att det, för att behålla den centrala rollen även i framtiden när transportindustrin ställer om, krävs en god infrastruktur av laddstationer. Skövde kommun och Skövde Energi är möjliggörare för elektrifieringen av transportsektorn genom att vi har byggt och nu driver den infrastruktur som krävs för omställningen till fossilfria transporter. Genomförandet har varit möjligt tack vare stark samverkan inom kommunen samt i delregionen”, säger Sammy Tanhua, VD för Skövde Energi.
”Skövde kommun arbetar strategiskt med hållbarhet ur många perspektiv, inte minst inom energi och klimat. Det är mycket glädjande att vår kommunkoncern uppmärksammas i arbetet som görs. Vi är stolta över det arbete som våra bolag gör inom området och det som Skövde Energi med sina satsningar möjliggör. Nu hoppas vi såklart på att det också blir en vinst”, säger Theres Sahlström, kommunstyrelsens ordförande i Skövde.
2030-sekretariatet betonar att elektrifieringen av transportsektorn har en nyckelroll i omställningen till Sveriges klimatmål. Tempot behöver accelereras och nya såväl som befintliga aktörer behöver bredda sina roller, skapa nya värdekedjor i ekosystemet för laddning och infrastruktur och bli en naturlig del av Sveriges energisystem.
”Skövde Energi har etablerat starka partnerskap med några av landets största företag och åkerier och levererar fossilfri el till deras tunga laddbara fordon. Tillsammans med transportindustrin har vi möjliggjort omställningen till hållbara transporter. En viktig förutsättning för övergången till elektriska lastbilar är att laddinfrastrukturen byggs ut i Sverige och Europa. Tack vare nära samverkan mellan kommun, energibolag, industriföretag och transportörer har en övergång till elektriska lastbilar varit möjlig. På en ung marknad ser vi redan höga laddvolymer på Skövde Energis laddstationer”, säger Johanna Löfström, ansvarig för fordonsladdning på Skövde Energi.
I maj 2023 invigde Skövde Energi Skaraborgs första laddstation för tunga fordon på Gruvgatan i Skövde med fyra laddpunkter på 350kW styck. En satsning som finansierades av Skövde Energi. I september 2024 öppnade Skövde Energi tre nya laddstationer belägna i Vara, Vårgårda och Norra Ryd, Skövde. Dessa tre laddstationerna finansierades av Energimyndigheten. Laddstationen på Gruvgatan har etablerat sig som en av de mest välbelagda i regionen och bland kunderna finns en rad större och mindre åkerier. Volvo har dagliga leveranser med ellastbil från fabriken i Skövde till Göteborgs hamn och vidare till vagnsfabriker runt om i Europa.
”Skövde kommun och Skövde Energi har en tydlig målsättning att vara en möjliggörare för omställning till fossilfria elektrifierade transporter och ska ligga i framkant i klimatomställningsarbetet. Skövde Energis laddstationer är utformade för tunga fordon och är öppna dygnet runt för både stora och små laddbara fordon. De är belägna på väl valda platser sett till tillgänglighet och trafikflöden, för att optimera nyttan för alla som vill kunna ladda snabbt i regionen. Vår samverkan inom regionen banar nu väg för andra att ställa om”, säger Åsa Holmqvist Ekman, chef kommunikation och marknad på Skövde Energi.
Laddguldets jury har utsett tre finalister i vardera kategori. Vinnarna presenteras vid eCarExpo i Stockholm den 4 april.