Kabelarbete i grop

Jag ska gräva,
vad behöver jag tänka på?

I takt med att Skövde växer, ökar antalet aktörer som gräver i gator och mark. I och med detta ser vi på Skövde Energi en ökning av avgrävda ledningar. Majoriteten av de ledningarna som skadas sker på grund av att entreprenören inte följer de regler som finns när det gäller kabelförläggning. Här nedan har vi samlat vad du som privatperson och entreprenör behöver tänka på.

6 vanliga misstag vid grävarbeten

Varje timme, dygnet runt och året om grävs en ledning av någonstans i Sverige. Reparationerna kostar 400 miljoner kr. Gräventreprenörerna får stå för 300 miljoner. Vill du också minska risken för skador och att behöva betala för reparationerna? De misstag du ska undvika är:

  • Ledningsanvisning har inte begärts i Ledningskollen.
  • Handschaktning eller försiktig grävning tillämpas inte inom en meter från ledningarna.
  • Markarbetets område förändras efter utförd ledningsanvisning.
  • Markarbetet påbörjas innan ledningsanvisningen är utförd.
  • Den fysiska utsättningen har inte bevarats av entreprenören.
  • Den som gräver har inte fått ta del av ledningsanvisningen och saknar därför viktig information.

Om grävskadan ändå uppstår

Spärra av området med skyddsmarginaler för skadan och kontakta oss direkt på 0500-493660 Uppge ärendenummer eller adressen och vad som har skett. Invänta instruktioner från oss. En grävskada kan vara förenad med livsfara om en elkabel skadats. Tänk på att fjärrvärmevattnet är cirka 100 grader, vilket är en stor risk för brännskador.

Vi vill gärna att du även kontaktar oss om en kabel/ledning bara har skadats men inte det uppstått något akut. Så att vi kan komma och göra en bedömning innan kabeln/ledningen täcks över igen.

Viktiga punkter för dig som entreprenör att tänka på.

  • Använd alltid Ledningskollen.
  • Vid arbete i närheten av våra kablar, såsom friläggning eller återfyllnad, jobbar man inom Skövde Energis elanläggning. Inom vår anläggning ställer vi krav på att alla ska ha giltig utbildning i EBR kabelförläggning. Utbildningen är bra ur flera perspektiv inte minst för er egen säkerhet.
  • Vid kabelfriläggning krävs det att företaget är registrerat hos elsäkerhetsverket och har ett egenkontrollprogram. Enligt gällande EBRs kabelförläggning 41:21 samt EBRs ESA-Schaktning:19.
    Se till att egenkontrollprogrammet gås genom årligen och håller det uppdaterat då det är ett levande dokument.
  • Säkerställ att alla som berörs vet vad som faktiskt krävs.
  • Säkerställ att samtliga som är ute i verksamheterna har kabelförläggningsutbildning.

Riktlinjer

  • Maskingrävning får ej ske närmare ledningen än 1,0 meter
  • Elkablar får enbart flyttas av Skövde Energi
  • Fritt hängande kablar i schakt längre än 2,0 meter måste fästas upp, många kablar är gamla och tål ej att böjas hur som helst, sprickor i isoleringen kan uppstå.
  • Borrning eller neddrivning av rör får inte ske närmare än 2,0 meter från elkabel. Om arbetet måste ske närmare, måste kabeln friläggas. Normalt förläggningsdjup är 0,35-0,80meter.
  • Om grävning sker djupare än 0,5 meter och närmare än 2,0 meter från el/belysningsstolpar måste alltid särskild försiktighet vidtas på grund av stabilitetsskäl.
  • Viktigt är att återfyllning sker så att kablarna inte skadas. Vid kabelkorsningar med schakt skall material under kablarna vibreras för att undvika framtida sättningsskador.
  • Återfyllnad över kablar ska utföras enligt EBR-standard KJ 41:99 eller mark-AMA. Den som utför markarbeten skall informera sig om innehållet i denna standard. Åtgärder som krävs på grund av felaktig återfyllnad debiteras den ansvarige för markarbetena.

Planering

Med planering kan du förutse fallgropar och undvika extra kostnader för ändringar och tilläggsarbeten. Planera inte bara vid skrivbordet! Åk ut och se dig omkring i området där du ska vara.

Risker

Många är inblandade i ett markarbete och du kan behöva tillstånd från flera olika nätägare, kommuner och myndigheter. Sök tillstånd i god tid.

Tänk på vattenskyddsområden. Läs mer på Miljösamverkan Östra Skaraborg.

Schaktning i förorenad mark. Läs mer på Länsstyrelsen.

Vägledning om schaktning i områden utfyllda med formsand och slaggranulat. Läs mer på Skovde.se

Projekteringsärende

Ett projekteringsärende ger dig svar på vilken nedgrävd infrastruktur som finns i området där du planerar ditt markarbete. Det är en bra hjälp till exempel när du skriver offerter.

Tillstånd

Om du ska utföra ett arbete på eller i kommunens gator eller mark, ska du söka tillstånd hos Skövde kommun. Ansökan om grävtillstånd och trafikanordningsplan ska vara inskickade senast tio arbetsdagar innan arbetet påbörjas


Många är inblandade i ett markarbete och du kan behöva tillstånd från flera olika nätägare utöver kommunen. Sök tillstånd i god tid.


Ledningsanvisning

En av de vanligaste orsakerna till grävskador på ledningar är att det saknas ledningsanvisning. Här lär du dig om vad du ska tänka på när du skapar ett ledningsanvisningsärende i Ledningskollen.

När det gäller utsättning för Skövde Energis Fjärrvärme får ni kartunderlag i Geomatikks kundportal, därefter skickar du din beställning på utsättning till kraftvarme.distribution@skovdeenergi.se. Frågor gällande utsättning för Fjärrvärme kontakta: 0500–49 36 60 eller info@skovdeenergi.se


Gräv försiktigt!

  • En tumregel är att alltid ta det lugnt och försiktigt och ett bra tips är att gräva eller skrapa med öppen skopa.
  • Håll koll på hur materialet i marken ser ut. Färg, konsistens, kornstorlek skvallrar om det kan finnas ledningar i marken.
  • Var uppmärksam på plötsliga rörelser i marken. Man kan ha fastnat i något. Kontrollera med spaden.
  • Placera grävmaskinen rätt i förhållande till ledningar så undviker du att haka i dem.
  • Gräv försiktigt nära luftledningar och nedgrävda ledningar, båda kan orsaka allvarliga personskador.
  • Avsätt tid där korsande hinder föreligger.

Vanliga frågor och svar

Alla frågor och svar

  • Vad ska jag tänka på vid ett dödsbo?

    När en närstående går bort är vi inte medvetna om det förrän ni meddelar oss. När den första svåra tiden har passerat, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hantera det som behövs. Om en anhörig, till exempel den avlidnes make eller maka, önskar bo kvar i bostaden, ser vi till att…

  • Är det inte stora värmeförluster i fjärrvärmeledningarna?

    Nej, endast 10% av värmeenergin går förlorad i fjärrvärmeledningarna mellan värmeverket och dig som kund.

  • Vem äger och ansvarar för vad när det gäller fjärrvärme?

    Du som är kund äger och ansvarar för undercentralen samt ledningen från avstängningsventilen innanför husgrunden, förutom värmemätaren. Vi äger ansvar för ledningarna fram till och med avstängningsventilerna samt värmemätaren.

Vi finns här när du behöver oss!

Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.

Telefon: 0500-49 36 60
E-post: info@skovdeenergi.se

*” anger obligatoriska fält

Namn*

* Anger obligatoriskt fält.