Energiläget just nu

Rekordnoteringar för elpriset

Europa har haft en tuff sommar när det gäller energiutbudet. Den 30 augusti nådde elpriset i södra Sverige en ny rekordnotering: 8 kronor och 51 öre per kilowattimme under en timme. Priset på kol och gas har drivit upp elpriserna i södra Sverige under sommaren samtidigt som mindre planerbar elproduktion, flaskhalsar i det svenska stamnätet och låga vattennivåer i de norska vattenmagasinen också bidragit till de höga priserna.

Ringhals fyra kommer starta reaktorn först den 1 februari, vilket innebär en försening med nära fem månader från det först tänkta datumet.

Förslag från EU-kommissionen

De förslag som man under onsdagen bestämde att gå vidare med var:

  1. Införa ett inkomsttak för elproducenter som har låga produktionskostnader, som ska gälla från december till mars nästa år.
  2. Ett tillfälligt så kallat ”solidaritetsbidrag” från gas- och oljeproducenter utanför elmarknaden, som just nu också gör stora vinster. Minst en tredjedel av årets övervinster (vinster som är 20 procent högre än de senaste årens genomsnittliga vinst) ska tas in av staten och fördelas ut till elkonsumenter. 
  3. EU-länderna ska minska sin förbrukning med 5 procent under de timmar då elen är som dyrast. Det är upp till länderna själva att bestämma hur de ska uppnås men de är obligatoriska.

Stora förändringar väntar

Vi kan vänta oss en stor reformering av hela elmarknaden. Hur den kommer att se ut är för tidigt att säga. Energimyndigheten säger att elförsörjningen i Sverige i grunden är stabil och att elproduktionen generellt är tillräcklig för att möta elanvändningen. Det finns en risk för effektproblematik under vinterns kallaste timmar. Svenska kraftnät bedömer att risken för effektbrist har ökat, men från låga nivåer.

Kategorier

Senaste nytt

Alla nyheter