Så tar du hand om din fjärrvärmecentral
Så tar du hand om din fjärrvärmecentral
Det är bra att titta till fjärrvärmecentralen med jämna mellanrum för att upptäcka läckor och fel i tid. Vi rekommenderar att du gör en större kontroll en gång om året inför uppvärmningsäsongen, alltså runt september-oktober. Utöver det bör du göra regelbundna enklare kontroller, framförallt under uppvärmningssäsongen september till mars.
Boka in en service med din VVS-entreprenör.
En mindre kontroll
Gör detta regelbundet för att kunna upptäcka och åtgärda fel i god tid.
Titta efter läckor
Innan du börjat leta efter läckor, tänk på att fjärrvärmevattnet kan vara upp till 100 grader och det är en risk att du bränner dig. Både rören och vatten vid läckage kan vara varmt.
Om det uppstår en läcka i fjärrvärmecentralen så sker det ofta när det är varmare ute, eftersom centralen då går på lågvarv och är svalare och metallen krymper. Ser det ut som att det droppar eller har droppat någonstans? Kontrollera centralens alla gängade och/eller flänsade anslutningar och se om du hittar några ärgade eller rostiga kopplingar.
En läcka åtgärdar man oftast genom att byta packning och täta. Om du inte har kunskap om hur du byter packning, kontakta en VVS-entreprenör för att få hjälp. Ju fortare du upptäcker en läcka, desto billigare blir det att åtgärda den.
Kontrollera trycket i expansionskärlet
Ditt värmesystem behöver tryck för att få runt värmen i fastigheten. Det är bra att kontrollera så att trycket i expansionskärlet är lagom.
Trycket varierar över årstiderna, på sommaren är det lägre och under kallare perioder när behovet av värme är större är trycket högre. Skulle det vara onödigt högt tryck under sommaren så kommer trycket i kretsen under en kallare period bli så högt att säkerhetsventilen öppnas och överflödigt vatten rinner ut. Det är ingen fara och då behöver du inte göra något själv, men tänk på att vattnet är runt 100 grader.
Kontrollera att ventilen stänger igen och att vattnet slutar rinna ut, om inte behöver du kontakta en VVS-entreprenör.
Vad som är rätt tryck beror på höjdskillnaden i ditt värmesystem. På ditt expansionskärl står det uppmärkt ett förtryck som är det övertryck som kärlet har när det är tomt. För att kärlet ska bli delvis fyllt med vatten rekommenderas att trycket i värmekretsen inte är lägre än förtrycket + 0,2 Bar.
Är trycket lågt behöver du fylla på med vatten i systemet.
Gör så här:
Du fyller på vatten via påfyllningsventilen som sitter i röret mellan värmekretsen och varmvattensystemet. Se manualen för din fjärrvärmecentral hur just du ska göra.
- Öppna försiktigt påfyllningsventilen och håll samtidigt koll på manometern (tryckmätaren) på värmekretsen.
- Stäng påfyllningsventilen när tryckmätaren visar det antal bar ditt system ska ha.
Behöver du fylla på oftare än två gånger per år så kan det finnas en läcka i ditt radiatorsystem. Kontakta i så fall en VVS-entreprenör.
Checklista och skötselråd för dig som bor i villa med fjärrvärme.
En fjärrvärmecentral kräver lite tillsyn och engagemang då och då och det finns några delar du bör kontrollera regelbundet – framförallt vintertid. Alla fjärrvärmecentraler ser olika ut, så titta i din manual som är specifik för just din fjärrvärmecentral. Den beskriver var de olika delarna sitter i din anläggning.
Om vi har haft ett fjärrvärmeavbrott, kyls systemet ner och då kan packningarna i din central krympa något. Då kan det börja droppa litegrand. Ställ en hink under och se hur mycket vatten det blir. Avvakta tills all värme är tillbaka.
Om dina element är kalla i övre kanten och varma i nedre delen så har du troligtvis luft i systemet. Luft i systemet kan också orsaka oljud. Då är det dags att lufta elementet. Kom ihåg att kolla trycket efter det att du luftat.
Vrid termostaterna och ställ in dem rätt. Ett vanligt fel på elementen är att termostaten fastnar i stängt läge efter sommaren. Förebygg genom att varje höst vrida upp och ner termostaterna 2–3 gånger vid ett tillfälle. Ha termostater i första hand fullt öppna (i max läge). Vrid endast ner dem i de rum där du önskar ha svalare, till exempel sovrum och förråd. Är det för varmt då termostaterna är fullt öppna så är det ett tecken på att det går ut för mycket värme till fastigheten, alltså helt onödig energianvändning.
Troligen problem i fjärrvärmeleveransen, se här om vi har någon driftstörning i ditt område.
Är trycket i ditt expansionskärl är dåligt?
- Kontrollera att trycker är över 0,8 bar. om det är lägre är det bra om du fyller på vatten i systemet.
- Lufta dina element.
Har din cirkulationspumpen stannat?
- Kontrollera dina säkringar och ditt överlastskydd.
- Starta om din cirkulationspump
Är reglercentralen är felinställd?
- Kontrollera temperaturinställningarna i regleringscentralen, se din manual för din fjärrvärmecentral.
Är trycket dåligt?
- Kontrollera att trycker är över 0,8 bar. om det är lägre är det bra om du fyller på vatten i systemet.
- Lufta dina element.
Elementtermostaten har hängt sig?
- Smörj upp ventilen eller byt termostat.
Felaktigt injustering?
- Justera temperaturen på tappvarmvattnet, se din manual för din fjärrvärmecentral.
Fel på blandaren?
- Kontakta en VVS-entreprenör
Trycket har ökat och säkerhetsventilen har lättat.
- Kontrollera att säkerhetsventilen har stängt efter att trycker minskat igen och att det inte rinner ut mer vatten.
Vanliga frågor och svar
-
Vad ska jag tänka på vid ett dödsbo?
När en närstående går bort är vi inte medvetna om det förrän ni meddelar oss. När den första svåra tiden har passerat, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hantera det som behövs. Om en anhörig, till exempel den avlidnes make eller maka, önskar bo kvar i bostaden, ser vi till att…
-
Är det inte stora värmeförluster i fjärrvärmeledningarna?
Nej, endast 10% av värmeenergin går förlorad i fjärrvärmeledningarna mellan värmeverket och dig som kund.
-
Vem äger och ansvarar för vad när det gäller fjärrvärme?
Du som är kund äger och ansvarar för undercentralen samt ledningen från avstängningsventilen innanför husgrunden, förutom värmemätaren. Vi äger ansvar för ledningarna fram till och med avstängningsventilerna samt värmemätaren.
Vi finns här när du behöver oss!
Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.
Telefon: 0500-49 36 60
E-post: info@skovdeenergi.se