Hållbar kyla från Skövde Energi ger välkommen svalka på äldrecentrum Ekedal

Samarbetet med Skövde kommun resulterade i behagliga temperaturer för boende och anställda.


Lagom till midsommarhelgen togs den nya kylanläggningen på äldrecentrum Ekedal i drift.
Det är den nybyggda delen på boendet som nu fått behagligt svala temperaturer i lokalerna. Detta är ett första steg och kapacitet finns i systemet för att leverera kyla till samtliga delar på Ekedal.

Hållbar kyla levereras i rättan tid till Ekedal.

Spillvärme som kyler
Det är överskottsvärme från energibolagets fjärrvärmepanna som nu fått ett nytt användningsområde. Energi som annars skulle gått till spillo.

– Principen är, enkelt uttryckt, att kyla ned med hjälp av värme likt ett kylskåp i en husvagn, berättar Håkan Johansson, chef för teknik och underhåll på Skövde Energi.

Fortsatt utveckling
Projektet är det första där Skövde Energi levererar färdig kyla till en fastighet enligt det här konceptet. Utvecklingen har skett i nära samarbete med Skövde kommun. Nu fortsätter bolaget arbetet med att utveckla leveranser av kyla och till hösten står ett visningsrum av tekniken färdigt på Energivägen.

– Det känns väldigt bra att både kunna leverera kyla i den här hettan till våra äldre som behöver det mest, samtidigt som vi tar tillvara på värme som annars skulle gått förlorad. Hållbarhet och samhällsnytta är något vi alltid har stort fokus på, säger Håkan Johansson.

Kategorier

 • Skövde Energi
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi söker administratör inom elnät

   Hos oss får du arbeta med engagerade och härliga kollegor i en bransch som ständigt utvecklas och satsar för framtiden. Här är du med och bygger en hållbar framtid med energilösningar som gynnar både människa och miljö! Vi söker dig som är strukturerad, driven och hjälpsam. Du bör ha en god kommunikativ förmåga i både…

  • Nu söker vi distributionselektriker

   Tycker du att det är viktigt att ditt arbete faktiskt gör skillnad? Vill du vara en del i Sveriges omställning och bygga en hållbar framtid med trygga och långsiktiga energilösningar som gynnar både människa och miljö? På Skövde Energi förser vi boende och företag i kommunen med hållbar energi. Vi ansvarar för elnätsdistribution inom Skövde…

  • Mattias Karlsson Affärsområdeschef Elnät berättar mer om driftstörningar på elnätet.

   Skövdes elnät är till allra största delen nedgrävt och där ligger ledningar nästan överallt i marken. De är driftstörningar vi haft i år. De beror framförallt på kabelbrott som orsakar av grävskador. Det är viktigt att göra en ledningskoll om du ska gräva. Både om du ska gräva hemma för ett altanbygge eller om du…

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.