Hållbar kyla från Skövde Energi ger välkommen svalka på äldrecentrum Ekedal

Samarbetet med Skövde kommun resulterade i behagliga temperaturer för boende och anställda.


Lagom till midsommarhelgen togs den nya kylanläggningen på äldrecentrum Ekedal i drift.
Det är den nybyggda delen på boendet som nu fått behagligt svala temperaturer i lokalerna. Detta är ett första steg och kapacitet finns i systemet för att leverera kyla till samtliga delar på Ekedal.

Hållbar kyla levereras i rättan tid till Ekedal.

Spillvärme som kyler
Det är överskottsvärme från energibolagets fjärrvärmepanna som nu fått ett nytt användningsområde. Energi som annars skulle gått till spillo.

– Principen är, enkelt uttryckt, att kyla ned med hjälp av värme likt ett kylskåp i en husvagn, berättar Håkan Johansson, chef för teknik och underhåll på Skövde Energi.

Fortsatt utveckling
Projektet är det första där Skövde Energi levererar färdig kyla till en fastighet enligt det här konceptet. Utvecklingen har skett i nära samarbete med Skövde kommun. Nu fortsätter bolaget arbetet med att utveckla leveranser av kyla och till hösten står ett visningsrum av tekniken färdigt på Energivägen.

– Det känns väldigt bra att både kunna leverera kyla i den här hettan till våra äldre som behöver det mest, samtidigt som vi tar tillvara på värme som annars skulle gått förlorad. Hållbarhet och samhällsnytta är något vi alltid har stort fokus på, säger Håkan Johansson.

Kategorier

 • Okategoriserade
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi behåller högsta betyg i kundnöjdhet

   Mycket väl godkänd blev resultatet för Skövde Energi i den senaste kundundersökningen och bolaget behåller högsta betyg i kundnöjdhet. Skövde Energi genomför kundundersökningen vartannat år. Den görs av en oberoende aktör och kunderna som tillfrågas är slumpmässigt utvalda. Kundundersökningen består av intervjuer där kunden kan ranka hur nöjd hen är, och det finns också möjlighet…

  • Skövde Energi lanserar en egen app!

   Vi är stolta över att presentera vår efterlängtade app. Nu kan du enkelt och smidigt Vi på Skövde Energi är övertygade om att framtiden är hållbar, smart och full av möjligheter. Var med oss på resan mot en grönare framtid och ladda ner Skövde Energi-Appen nu! Det är dags att sätta kraften i dina händer.

  • Just nu är det högt tryck för elnätsärende

   Trycket är högt just nu på inkomna för- och färdiganmälningar. I bästa fall klarar vi av att svara på ärendena inom en vecka. Men vänligen räkna med minst 14 dagar innan vi hinner svara. Så var ute i god tid med att lämna in din anmälan till oss.

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.