Energiläget just nu

Rekordnoteringar för elpriset

Europa har haft en tuff sommar när det gäller energiutbudet. Den 30 augusti nådde elpriset i södra Sverige en ny rekordnotering: 8 kronor och 51 öre per kilowattimme under en timme. Priset på kol och gas har drivit upp elpriserna i södra Sverige under sommaren samtidigt som mindre planerbar elproduktion, flaskhalsar i det svenska stamnätet och låga vattennivåer i de norska vattenmagasinen också bidragit till de höga priserna.

Ringhals fyra kommer starta reaktorn först den 1 februari, vilket innebär en försening med nära fem månader från det först tänkta datumet.

Förslag från EU-kommissionen

De förslag som man under onsdagen bestämde att gå vidare med var:

  1. Införa ett inkomsttak för elproducenter som har låga produktionskostnader, som ska gälla från december till mars nästa år.
  2. Ett tillfälligt så kallat ”solidaritetsbidrag” från gas- och oljeproducenter utanför elmarknaden, som just nu också gör stora vinster. Minst en tredjedel av årets övervinster (vinster som är 20 procent högre än de senaste årens genomsnittliga vinst) ska tas in av staten och fördelas ut till elkonsumenter. 
  3. EU-länderna ska minska sin förbrukning med 5 procent under de timmar då elen är som dyrast. Det är upp till länderna själva att bestämma hur de ska uppnås men de är obligatoriska.

Stora förändringar väntar

Vi kan vänta oss en stor reformering av hela elmarknaden. Hur den kommer att se ut är för tidigt att säga. Energimyndigheten säger att elförsörjningen i Sverige i grunden är stabil och att elproduktionen generellt är tillräcklig för att möta elanvändningen. Det finns en risk för effektproblematik under vinterns kallaste timmar. Svenska kraftnät bedömer att risken för effektbrist har ökat, men från låga nivåer.

Kategorier

Senaste nytt

Alla nyheter

  • Nattlig övning i Skövde – Övning Lönnen

    Övningen pågår mellan kl 20:00 2024-10-16 till 02-tiden 2024-10-17. Störningar kan förekomma i fjärrvärmedistributionen på Västermalm och Falkvägen. El och vatten kommer att finnas i fastigheterna under övningen. Natten mellan den 16 och 17 oktober övar Skövde Energi tillsammans med Skövde kommun. Övningen kommer att ske vid området runt Arena Skövde i centrum. Anledningen till…

  • Nu söker vi en drifttekniker

    På Skövde Energi är vi stolta över att vara en pålitlig energileverantör och en drivande kraft för hållbar utveckling i Skövde och regionen. Vi levererar el, fjärrvärme och fjärrkyla med fokus på förnybar energi och energieffektiva lösningar. Vårt engagemang sträcker sig bortom energiproduktion; vi har en ledande position inom omställningen till ett fossilfritt samhälle i…

  • Alla talar om vätgas

    Väte är vårt vanligaste grundämne. I gasform är det nu hetare än någonsin. Vätgas har använts i industrin i 100 år. Men tillverkningen av gasen har krävt stora mängder naturgas, som är en fossil energikälla. När det nu blir alltmer bråttom att fasa ut fossila bränslen har så kallad grön vätgas blivit ett hett ämne.…