Rekordhögt pris på elhandel under september

Under september nådde månadsmedelpriset på elhandel rekordhöga nivåer i elområde 3 och 4. Skövde ligger i elområde 3 och område 4 utgörs av Sveriges sydligaste del. Aldrig tidigare har elpriset varit så högt för kunder med rörligt elpris i de här områdena.Vad beror det höga priset på?
Några av orsakerna till prisutvecklingen är höga priser också på den europeiska elmarknaden samt att både den svenska vattenkraften och kärnkraften har haft begränsad elproduktion. Även nationella överföringsbegränsningar i stamnätet har påverkat elpriset i södra Sverige.

I elområde 3 steg månadsmedelpriset på elhandel från 67,1 öre per kWh i augusti till 91,8 öre per kWh i september.

Hur kommer prisnivåerna att se ut framöver?
Prisprognoserna pekar mot att elpriserna på kort sikt och året ut kommer att stanna på relativt höga nivåer.

Det finns studier på hur man tror att elmarknaden, energisystemen och elpriset kommer att utvecklas framöver. Några vanliga slutsatser om elpriser från scenarier för den svenska elmarknaden är att:

 • Elpriser kommer att svänga mer och oftare
  Omställningen till ett elsystem baserat på 100% förnybara energikällor kommer sannolikt innehålla en stor mängd el från icke planerbar produktion, exempelvis vindkraft. Tidigare har höga priser sammanfallit med att elanvändningen varit stor. I framtiden, med alltmer variabel kraft, kopplas de höga priserna både till en hög elanvändning och en låg produktion. Elpriset kan bli högt i en situation med liten användning och liten produktion. I framtiden bedöms främst elproduktionen skapa en ökad utmaning för elbalansen. Pristopparna kan bli högre och dalarna lägre, vi kan även komma att se noll-priser. 
 • Större prisskillnader mellan norra och södra Sverige
  Elpriserna i norra Sverige förväntas bli lägre än i södra Sverige. Det beror på att elproduktionen förväntas öka i norra Sverige samtidigt som det finns begränsningar i elnätens kapacitet att överföra elen till södra Sverige där elanvändningen är störst.  
 • Möjligheten att påverka elkostnader ökar
  I framtiden kan höga priser förutses uppträda vid fler tidpunkter och ha fler orsaker än idag. Tillsammans med större prisvariationer kan det innebära att kostnaderna kan bli högre för de som inte kan eller vill anpassa sig till nya förutsättningar. 

Mer information om el och energi finns på Energimarknadsbyrån

Kategorier

 • Skövde Energi
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi söker administratör inom elnät

   Hos oss får du arbeta med engagerade och härliga kollegor i en bransch som ständigt utvecklas och satsar för framtiden. Här är du med och bygger en hållbar framtid med energilösningar som gynnar både människa och miljö! Vi söker dig som är strukturerad, driven och hjälpsam. Du bör ha en god kommunikativ förmåga i både…

  • Nu söker vi distributionselektriker

   Tycker du att det är viktigt att ditt arbete faktiskt gör skillnad? Vill du vara en del i Sveriges omställning och bygga en hållbar framtid med trygga och långsiktiga energilösningar som gynnar både människa och miljö? På Skövde Energi förser vi boende och företag i kommunen med hållbar energi. Vi ansvarar för elnätsdistribution inom Skövde…

  • Mattias Karlsson Affärsområdeschef Elnät berättar mer om driftstörningar på elnätet.

   Skövdes elnät är till allra största delen nedgrävt och där ligger ledningar nästan överallt i marken. De är driftstörningar vi haft i år. De beror framförallt på kabelbrott som orsakar av grävskador. Det är viktigt att göra en ledningskoll om du ska gräva. Både om du ska gräva hemma för ett altanbygge eller om du…

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.