Rekordhögt pris på elhandel under september

Under september nådde månadsmedelpriset på elhandel rekordhöga nivåer i elområde 3 och 4. Skövde ligger i elområde 3 och område 4 utgörs av Sveriges sydligaste del. Aldrig tidigare har elpriset varit så högt för kunder med rörligt elpris i de här områdena.Vad beror det höga priset på?
Några av orsakerna till prisutvecklingen är höga priser också på den europeiska elmarknaden samt att både den svenska vattenkraften och kärnkraften har haft begränsad elproduktion. Även nationella överföringsbegränsningar i stamnätet har påverkat elpriset i södra Sverige.

I elområde 3 steg månadsmedelpriset på elhandel från 67,1 öre per kWh i augusti till 91,8 öre per kWh i september.

Hur kommer prisnivåerna att se ut framöver?
Prisprognoserna pekar mot att elpriserna på kort sikt och året ut kommer att stanna på relativt höga nivåer.

Det finns studier på hur man tror att elmarknaden, energisystemen och elpriset kommer att utvecklas framöver. Några vanliga slutsatser om elpriser från scenarier för den svenska elmarknaden är att:

 • Elpriser kommer att svänga mer och oftare
  Omställningen till ett elsystem baserat på 100% förnybara energikällor kommer sannolikt innehålla en stor mängd el från icke planerbar produktion, exempelvis vindkraft. Tidigare har höga priser sammanfallit med att elanvändningen varit stor. I framtiden, med alltmer variabel kraft, kopplas de höga priserna både till en hög elanvändning och en låg produktion. Elpriset kan bli högt i en situation med liten användning och liten produktion. I framtiden bedöms främst elproduktionen skapa en ökad utmaning för elbalansen. Pristopparna kan bli högre och dalarna lägre, vi kan även komma att se noll-priser. 
 • Större prisskillnader mellan norra och södra Sverige
  Elpriserna i norra Sverige förväntas bli lägre än i södra Sverige. Det beror på att elproduktionen förväntas öka i norra Sverige samtidigt som det finns begränsningar i elnätens kapacitet att överföra elen till södra Sverige där elanvändningen är störst.  
 • Möjligheten att påverka elkostnader ökar
  I framtiden kan höga priser förutses uppträda vid fler tidpunkter och ha fler orsaker än idag. Tillsammans med större prisvariationer kan det innebära att kostnaderna kan bli högre för de som inte kan eller vill anpassa sig till nya förutsättningar. 

Mer information om el och energi finns på Energimarknadsbyrån

Kategorier

 • Okategoriserade
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi behåller högsta betyg i kundnöjdhet

   Mycket väl godkänd blev resultatet för Skövde Energi i den senaste kundundersökningen och bolaget behåller högsta betyg i kundnöjdhet. Skövde Energi genomför kundundersökningen vartannat år. Den görs av en oberoende aktör och kunderna som tillfrågas är slumpmässigt utvalda. Kundundersökningen består av intervjuer där kunden kan ranka hur nöjd hen är, och det finns också möjlighet…

  • Skövde Energi lanserar en egen app!

   Vi är stolta över att presentera vår efterlängtade app. Nu kan du enkelt och smidigt Vi på Skövde Energi är övertygade om att framtiden är hållbar, smart och full av möjligheter. Var med oss på resan mot en grönare framtid och ladda ner Skövde Energi-Appen nu! Det är dags att sätta kraften i dina händer.

  • Just nu är det högt tryck för elnätsärende

   Trycket är högt just nu på inkomna för- och färdiganmälningar. I bästa fall klarar vi av att svara på ärendena inom en vecka. Men vänligen räkna med minst 14 dagar innan vi hinner svara. Så var ute i god tid med att lämna in din anmälan till oss.

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.