Energiläget i Sverige och Europa

Framsteg har nåtts i EU-diskussioner om energikrisen. Energiministrarna i EU har enats om flera åtgärder för att hantera energikrisen i Europa. Vid dagens möte i Bryssel diskuterades fem förslag för att tackla den pågående energikrisen:

 • Minskning av elkonsumtion
 • Pristak på rysk gas
 • Solidaritetsbidrag – en omfördelning av förmögenhet från elproducenter till elkonsumenter
 • Frikoppling mellan el- och gaspriset
 • Kreditgarantier – I såväl Sverige som ett flertal övriga länder i Europa har staten valt att erbjuda elbolagen kreditgarantier för att täcka marginalkrav vid handel på marknadsplatser. Detta görs huvudsakligen för att säkra en välfungerande terminsmarknad.

Färdiga förslag ska läggas fram av EU-kommissionen i nästa vecka.

I Sverige har både regeringen och oppositionen långtgående förslag om en elpriskompensation som ska kompensera hushåll och företag för de höga elräkningarna. Regeringen har också tagit fram ett förslag som går ut på att de ska låna ut pengar till elhandelsbolag för att de i sin tur ska kunna erbjuda avbetalningslösningar åt kunder som har svårt att betala sina elräkningar i vinter. Samtliga länder i Europa planerar för någon form av elpriskompensation till vintern.

Kategorier

 • Okategoriserade
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi behåller högsta betyg i kundnöjdhet

   Mycket väl godkänd blev resultatet för Skövde Energi i den senaste kundundersökningen och bolaget behåller högsta betyg i kundnöjdhet. Skövde Energi genomför kundundersökningen vartannat år. Den görs av en oberoende aktör och kunderna som tillfrågas är slumpmässigt utvalda. Kundundersökningen består av intervjuer där kunden kan ranka hur nöjd hen är, och det finns också möjlighet…

  • Skövde Energi lanserar en egen app!

   Vi är stolta över att presentera vår efterlängtade app. Nu kan du enkelt och smidigt Vi på Skövde Energi är övertygade om att framtiden är hållbar, smart och full av möjligheter. Var med oss på resan mot en grönare framtid och ladda ner Skövde Energi-Appen nu! Det är dags att sätta kraften i dina händer.

  • Just nu är det högt tryck för elnätsärende

   Trycket är högt just nu på inkomna för- och färdiganmälningar. I bästa fall klarar vi av att svara på ärendena inom en vecka. Men vänligen räkna med minst 14 dagar innan vi hinner svara. Så var ute i god tid med att lämna in din anmälan till oss.

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.