Undvik att fastna i dyra elhandelsavtal

Skövde Energis kundservice har nyligen fått samtal från kunder som blivit uppringda av elhandlare som säger att de ringer på uppmaning av Skövde Energi. Detta för att kunderna ska skriva avtal med elhandlaren. I det här fallet handlar det om elhandlare som påstår att de har ett samarbete med oss. Detta stämmer inte.

Vi på Skövde energi är delägare i elhandelbolaget Billinge energi och vi samarbetar tätt för att du som energikonsument ska få ett så bra, hållbart och prisvärt avtal som möjligt. Inom elhandelsbranschen råder det fri konkurrens, och det tycker vi är väldigt bra. Alla ska ha möjlighet att fritt välja elhandelsleverantör. Den absolut övervägande majoriteten av aktörerna är seriösa och arbetar enligt branschens riktlinjer och inom lagens ramar.

Som kund hos oss vill vi att du ska känna dig trygg och därför vill vi här ge dig några smarta tips för att undvika att fastna i elhandelsavtal som kan bli dyra och svåra att ta sig ur.

Våra bästa råd

 • Sänkta elkostnader
  Har du blivit påringd eller fått besök av säljare hemma som påstår att de kan sänka din elkostnad? Kanske är det sant men värt att veta är att det bara är du och din nuvarande leverantör som vet vad du betalar idag.
 • Titta alltid på jämförelsepriser och jämför med ditt nuvarande avtal
  Rabatter och nykundserbjudanden finns det gott om och kan kännas lockande och låta billigt. Viktigt då är att se över just jämförelsepriserna, ett pris som varje elhandlare enligt lag är skyldiga att redovisa. Här ser du snabbt om det finns dolda eller höga avgifter någonstans i avtalet som säljaren inte nämnt.
 • Skilj på uppsägningstid och bindningstid
  Vissa elhandlare påstår sig sakna bindningstid, detta kan mycket väl stämma men oftast följs det av en lång uppsägningstid, jämför alltid de båda.
 • El till inköpspris
  Har du blivit erbjuden el till inköpspris? El till inköpspris är ett begrepp som vilseleder många. Alla elhandlare har påslag, moms och elcertifikat på sina priser, alltså kan du inte få el till inköpspris.
 • Ångerrätt
  Som konsument har du alltid 14 dagars ångerrätt. Bedriver du en verksamhet och klassificeras som näringsidkare har du inte rätt till 14 dagars ångerrätt och bör vara extra försiktig med att ingå avtal via telefon eller vid dörren.
 • Fullmakt
  Att ge en fullmakt är inte samma sak som att ingå ett avtal. Ångrar du ett ingått avtal som du vill säga upp, var då noga med att säga upp även din fullmakt. Ligger fullmakten kvar kan företaget ändå ta över din elhandel när ditt nuvarande avtal löper ut.
 • Jämför el och elavtal på Elpriskollen.se
  Elpriskollen är Sveriges enda oberoende prisjämförelsesajt och drivs av Energimarknadsinspektionen, Ei.
 • Håll koll på Svarta listan via Konsumenternas energimarknadsbyrå
  På www.energimarknadsbyran.se kan du se vilka elhandelsföretag som, under de senaste 12 månaderna, mottagit flest klagomål i relation till hur många kunder de har. Listan uppdateras varje kvartal. Klagomålen kan gälla allt från felaktig fakturering till vilseledande marknadsföring eller höga brytavgifter när kunden byter elleverantör.
 • Känner du dig osäker
  Hör alltid av dig till oss om du har frågor och funderingar. Kontakta vår kundservice på
  0500 – 49 36 60 så hjälper vi dig.

Kategorier

 • Kundservice
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi söker administratör inom elnät

   Hos oss får du arbeta med engagerade och härliga kollegor i en bransch som ständigt utvecklas och satsar för framtiden. Här är du med och bygger en hållbar framtid med energilösningar som gynnar både människa och miljö! Vi söker dig som är strukturerad, driven och hjälpsam. Du bör ha en god kommunikativ förmåga i både…

  • Nu söker vi distributionselektriker

   Tycker du att det är viktigt att ditt arbete faktiskt gör skillnad? Vill du vara en del i Sveriges omställning och bygga en hållbar framtid med trygga och långsiktiga energilösningar som gynnar både människa och miljö? På Skövde Energi förser vi boende och företag i kommunen med hållbar energi. Vi ansvarar för elnätsdistribution inom Skövde…

  • Mattias Karlsson Affärsområdeschef Elnät berättar mer om driftstörningar på elnätet.

   Skövdes elnät är till allra största delen nedgrävt och där ligger ledningar nästan överallt i marken. De är driftstörningar vi haft i år. De beror framförallt på kabelbrott som orsakar av grävskador. Det är viktigt att göra en ledningskoll om du ska gräva. Både om du ska gräva hemma för ett altanbygge eller om du…

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.