Skövde Energi inför effekttaxa och justerar priset för elnät och fjärrvärme

Pressmeddelande
11 oktober 2019

Fortsatt bland de lägsta energipriserna i landet

Risk för effektbrist och ökat investeringsbehov samtidigt som kostnaderna för bränsle ökat och kostnadsdrivande lagkrav införts, är främsta skälen till att Skövde Energi förändrar och justerar elnäts- och fjärrvärmetaxorna. – Det är mycket som händer samtidigt i hela branschen och det påverkar oss i Skövde, säger vd Sammy Tanhua. Kommunägda Skövde Energi AB flaggar nu för förändrade taxor för såväl elnät som fjärrvärme samtidigt som en prisjustering görs, detta efter ett styrelsebeslut.

Styrelsen för Skövde Energi AB har följande huvudsakliga skäl för sitt beslut:

 • Förbereda för stadens tillväxt, flera tillväxtprojekt
 • Förbereda staden för en ökande elektrifiering
 • Minska risken för effektbrist
 • Bränslekostnader, punktskatter och ökade kostnader för överliggande nät
 • Lagkrav avseende miljö och säkerhet (bl.a. totalförsvar) som är kostnadsdrivande- Vi gör två saker samtidigt, säger Sammy Tanhua som är vd för bolaget. Dels inför vi nya mer kostnadsriktiga taxemodeller som speglar bolagets kostnadsstruktur och dels gör vi en prisjustering. Men det är viktigt att komma ihåg att vi även efter prisjusteringen kommer att ha bland de lägsta priserna i landet.

– Skövde Energi kommer fortsatt ha det lägsta priset av elnäten inom Skövde kommuns gränser, där det finns både privata och statliga aktörer, säger bolagets styrelseordförande Magnus Hammar.

De nya taxorna införs för att möta utvecklingen av en ökad efterfrågan på elektricitet till exempel elektrifiering av fordon, industri och datacenter, vilket ställer högre krav på elnätet.

– Vi på Skövde Energi ansvarar för att våra kunder alltid ska ha tillgång till el. För att klara det måste vi dimensionera vårt elnät efter kundernas största möjliga elbehov, vilket innebär att vi måste göra investeringar i elnätet. Vi arbetar med stort fokus på att hålla nere de så kallade effekttopparna som framförallt inträffar under kalla vinterdagar och vid särskilda tider på dygnet, säger Tanhua.

– Fjärrvärmen är helt avgörande för att vi ska kunna försörja Skövde med energi, det behövs både el och fjärrvärme. För att uppmuntra våra kunder att jämna ut sina effekttoppar på både fjärrvärme och el, måste vi ha taxor som är uppbyggda för det, avslutar Hammar.

Fakta om de förändrade taxorna

Från den 1 januari 2020 justeras fjärrvärmens energipris till 580 kronor/MWh inkl moms och elnätspriset höjs med 10%.

I augusti nästa år införs en ny taxemodell för fjärrvärme (villakunder berörs inte). En liknande modell kommer att införas för elnätet.

Mer information om taxemodellen för fjärrvärme hittar du här.
På denna sida finns exempel på vad prisjusteringen innebär för olika typer av fjärrvärmeförbrukning.

Kontaktpersoner

Sammy Tanhua
vd Skövde Energi

072-570 08 20
sammy.tanhua@skovdeenergi.se

Magnus Hammar
styrelseordförande Skövde Energi

076-190 98 27
magnus.hammar@moderatvg.se

Åsa Holmqvist Ekman
kommunikationsansvarig Skövde Energi

070-208 02 02
asa.holmqvistekman@skovdeenergi.se

Kategorier

 • Uncategorized
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi behåller högsta betyg i kundnöjdhet

   Mycket väl godkänd blev resultatet för Skövde Energi i den senaste kundundersökningen och bolaget behåller högsta betyg i kundnöjdhet. Skövde Energi genomför kundundersökningen vartannat år. Den görs av en oberoende aktör och kunderna som tillfrågas är slumpmässigt utvalda. Kundundersökningen består av intervjuer där kunden kan ranka hur nöjd hen är, och det finns också möjlighet…

  • Skövde Energi lanserar en egen app!

   Vi är stolta över att presentera vår efterlängtade app. Nu kan du enkelt och smidigt Vi på Skövde Energi är övertygade om att framtiden är hållbar, smart och full av möjligheter. Var med oss på resan mot en grönare framtid och ladda ner Skövde Energi-Appen nu! Det är dags att sätta kraften i dina händer.

  • Just nu är det högt tryck för elnätsärende

   Trycket är högt just nu på inkomna för- och färdiganmälningar. I bästa fall klarar vi av att svara på ärendena inom en vecka. Men vänligen räkna med minst 14 dagar innan vi hinner svara. Så var ute i god tid med att lämna in din anmälan till oss.

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.