Plats för plast

Vi behöver alla hjälpas åt i klimatomställningen. Ofta pratas det om bil, flyg och fossila bränslen men vi vill lyfta ett annat område – plasten i avfallet.

I Sverige är vi generellt väldigt bra på att källsortera, men trots det är det alldeles för många plastförpackningar som kastas direkt i hushållssoporna istället för att återvinnas. Även om vi är bättre än övriga Europa så har vi långt kvar – mer än hälften av alla plastförpackningar i vårt land sorteras fel och bränns upp i onödan istället för att återvinnas till ny plast.

Tydliga klimatvinster
För varje kilo återvunnen plast kan koldioxidutsläppen minska med upp till två kilo och om alla svenska hushåll återvann en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3600 ton. Det motsvarar utsläppen från cirka 1200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor.

En vanlig myt är att energiåtgången för att transportera förpackningarna slår ut miljönyttan med återvinningen. Det stämmer inte, visar studier.* När man tittar på hela processen, från återvinningsstationen till att plasten är återvunnen, är det tydligt att återvinningen ger klimatvinster. Även om det återvunna materialet måste transporteras långt är det bättre för klimatet att använda återvunnen plast i stället för olja i tillverkningen av nya produkter. Det finns också en stor potential att öka klimatnyttan ytterligare i återvinningsprocessen – men att det lönar sig att återvinna råder det ingen tvekan om.  

Den plast som inte går att återvinna tas om hand på Skövde Energi. Plasten energiåtervinns i fjärrvärmepannorna där den blir till värme och el.

Aktiva val
Vi som konsumenter har ett ansvar för att källsortera plasten. Vi har också makten att ställa krav och påverka producenter. Det kan vi bland annat göra genom att aktivt välja plastprodukter och förpackningar gjorda på återvunnen plast.

Guide: Så sorterar du rätt!
Ju fler plastförpackningar som hamnar i återvinningen och kan användas till ny plast, desto bättre för planeten. Men ibland kan det vara svårt att göra rätt. Vilken plast ska till återvinningsstationen och vilken ska slängas i hushållsavfallet? Kolla in guiden som hjälper dig på rätt väg!

Tack för att du vill bidra till en hållbar framtid!

*Profu, ett oberoende konsult- och forskningsföretag, har studerat de klimatvinster som blir resultatet av den insamling och återvinning av plastförpackningar, som sker genom Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Kategorier

 • Okategoriserade
 • Senaste nytt

  Alla nyheter

  • Skövde Energi behåller högsta betyg i kundnöjdhet

   Mycket väl godkänd blev resultatet för Skövde Energi i den senaste kundundersökningen och bolaget behåller högsta betyg i kundnöjdhet. Skövde Energi genomför kundundersökningen vartannat år. Den görs av en oberoende aktör och kunderna som tillfrågas är slumpmässigt utvalda. Kundundersökningen består av intervjuer där kunden kan ranka hur nöjd hen är, och det finns också möjlighet…

  • Skövde Energi lanserar en egen app!

   Vi är stolta över att presentera vår efterlängtade app. Nu kan du enkelt och smidigt Vi på Skövde Energi är övertygade om att framtiden är hållbar, smart och full av möjligheter. Var med oss på resan mot en grönare framtid och ladda ner Skövde Energi-Appen nu! Det är dags att sätta kraften i dina händer.

  • Just nu är det högt tryck för elnätsärende

   Trycket är högt just nu på inkomna för- och färdiganmälningar. I bästa fall klarar vi av att svara på ärendena inom en vecka. Men vänligen räkna med minst 14 dagar innan vi hinner svara. Så var ute i god tid med att lämna in din anmälan till oss.

  Ditt sökresultat

  Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.