Alla talar om vätgas

Väte är vårt vanligaste grundämne. I gasform är det nu hetare än någonsin.

Bild som beskriver vätgas.

Vätgas har använts i industrin i 100 år. Men tillverkningen av gasen har krävt stora mängder naturgas, som är en fossil energikälla. När det nu blir alltmer bråttom att fasa ut fossila bränslen har så kallad grön vätgas blivit ett hett ämne. Den gröna vätgasen produceras med förnybara energikällor. Den utvecklingen har gjort vätgasen intressant att använda även på andra sätt.

– Vätgas har egenskaper som gör att den kan ersätta fossila alternativ där el inte klarar det, sammanfattar Lars Andersson på branschorganisationen Energiföretagen.

Stor potential

Det som krävs för att tillverka vätgas är vatten, el och en kemisk process som kallas elektrolys. I processen slår elen isär vattenmolekylerna så att de delas upp i vätgas och syrgas. Energin som frigörs kan antingen användas direkt i industrin eller lagras i form vätgas och omvandlas till el vid ett senare tillfälle.

I det omtalade projektet Hybrit har Sverige blivit först i världen med att använda grön vätgas för att producera fossilfritt stål. Enligt aktörerna bakom projektet har den omställningen potential att minska hela Sveriges koldioxidutsläpp med tio procent.

Men även i andra sammanhang kan vätgas vara ett bra alternativ. Ihop med en så kallad bränslecell kan den användas som drivmedel i bilar och andra fordon. Dessutom kan man tillverka så kallade elektrobränslen av fossilfri vätgas och infångad koldioxid. Sådana bränslen kan användas som drivmedel i vanliga förbränningsmotorer. 

– Det finns många förgreningar och är mycket på gång kring vätgas just nu, konstaterar Lars Lars Andersson på branschorganisationen Energiföretagen

Viktigt komplement

Men om den gröna vätgasen är så användbar och klimatvänlig, varför används den inte överallt?

– En stor del av tekniken är fortfarande väldigt ny. Det gör att den ofta också är förhållandevis dyr, säger Lars och fortsätter:

– Men i takt med att kostnaderna sjunker kommer den att bli mer och mer lönsam att använda – kanske även i andra sammanhang än de vi ser idag.

Lars betonar dock att vätgas inte är lösningen på alla energiproblem och att den inte kommer att konkurrera ut andra förnybara lösningar.

– Men om vi använder gasen i rätt sammanhang kommer den definitivt att vara ett viktigt komplement i energisystemet när vi ställer om, säger han.

”Vi undersöker möjligheterna”

Kan Skövde Energi producera grön vätgas och därmed hjälpa företag i Skövde och Skaraborg att ställa om? Det är en fråga som bolaget just nu undersöker.

För att lyckas ställa om vår energiförsörjning med klimatvänliga alternativ krävs arbete på många fronter. Det menar Mathias Mellberg, som är tillförordnad affärsområdeschef för energitjänster hos Skövde Energi.

– Det är mixen av energislag och energibärare som är lösningen, säger han.

Just nu tittar han och bolaget närmare på möjligheterna med just vätgas. Skulle Skövde Energi kunna producera grön vätgas? Skulle spillvärme från kraftvärmeverken kunna användas? Hur skulle det i så fall gå till? Och vad skulle gasen bäst användas till?

– Vi undersöker vilka möjligheter som finns och har ansökt om investeringsstöd via Klimatklivet, säger Mathias.

Inget bestämt

Hos stora industrier som kräver mycket energi kan grön vätgas vara ett intressant verktyg för att kapa koldioxidutsläpp. Med tanke på att Skaraborg är en stark industriregion blir vätgasfrågan därför extra intressant i vårt område.

– Det handlar om att skapa arbetstillfällen och locka investeringar till vår region, säger Mathias.

Enligt honom finns tankar om att producera vätgas för både industrier och som drivmedel för bilar. Men än är inget beslut taget.

– Nej, än så länge undersöker vi möjligheterna. Vi ser att vätgas kan få en nyckelroll i klimatomställningen och vill göra vad vi kan för att vara med i den utvecklingen, säger Mathias.

Vätgas hos Skövde Energi

Skövde Energi har ansökt om investeringsstöd via Klimatklivet. Ansökan gäller produktion, distribution och lagring av vätgas. Om stödet beviljas ska produktionsanläggningen ligga intill Skövde Energis kontor på Energivägen.

Sant om vätgas

  • Är vårt vanligaste och lättaste grundämne
  • Är ingen energikälla, utan en energibärare precis som elektricitet
  • Kan användas för att lagra, transportera och tillhandahålla förnybar energi
  • Kan ihop med bränslecellsteknik driva bilar och bussar med rent vatten som enda utsläpp
  • Kan processas till elektrobränsle för att driva förbränningsmotorer

    Källa: Vätgas Sverige och Energiföretagen

Kategorier

Senaste nytt

Alla nyheter

  • Nattlig övning i Skövde – Övning Lönnen

    Övningen pågår mellan kl 20:00 2024-10-16 till 02-tiden 2024-10-17. Störningar kan förekomma i fjärrvärmedistributionen på Västermalm och Falkvägen. El och vatten kommer att finnas i fastigheterna under övningen. Natten mellan den 16 och 17 oktober övar Skövde Energi tillsammans med Skövde kommun. Övningen kommer att ske vid området runt Arena Skövde i centrum. Anledningen till…

  • Nu söker vi en drifttekniker

    På Skövde Energi är vi stolta över att vara en pålitlig energileverantör och en drivande kraft för hållbar utveckling i Skövde och regionen. Vi levererar el, fjärrvärme och fjärrkyla med fokus på förnybar energi och energieffektiva lösningar. Vårt engagemang sträcker sig bortom energiproduktion; vi har en ledande position inom omställningen till ett fossilfritt samhälle i…

  • Alla talar om vätgas

    Väte är vårt vanligaste grundämne. I gasform är det nu hetare än någonsin. Vätgas har använts i industrin i 100 år. Men tillverkningen av gasen har krävt stora mängder naturgas, som är en fossil energikälla. När det nu blir alltmer bråttom att fasa ut fossila bränslen har så kallad grön vätgas blivit ett hett ämne.…