Energiläget

JUST NU

Elproduktionen måste alltid i varje ögonblick vara lika stor som elanvändningen. Annars finns risk för elavbrott. Det är Svenska kraftnät som ansvarar för balansen i elsystemet.

En del av vår elanvändning kan vid behov delvis täckas av elproduktion i ett grannland, via överföringsledningar och kablar mellan länderna. På motsvarande sätt kan en del av Sveriges elproduktion exporteras om den inte behövs för att hålla balansen i det svenska elsystemet.

Det är frekvensen i elnätet som signalerar om det är obalans i systemet. Sjunker frekvensen under 50 Hz så ökar vi elproduktionen, och tvärtom om frekvensen överstiger 50 Hz. För att hålla balansen i elsystemet måste elproduktionens effekt, som mäts i MW (Megawatt = tusen kilowatt) vara lika stor som effekten i elanvändningen. Elen måste produceras exakt samma sekund som den behövs.

Energikrisen 2022 chockade oss alla med höga priser och risk för att energin inte räckte till. Krisen är inte över och vi alla behöver fortfarande bidra till lägre energiförbrukning. Tillsammans kan vi undvika att hamna där igen.

Energispartips

Att minska energianvändningen i sitt hus förknippas med renovering och kostnader, men faktum är att det kan vara både enkelt och gratis. Genom att se över dina vanor och beteenden kan du börja göra skillnad redan idag. Läs mer här.

Aktuell driftstatus

Här kan du se aktuell Information om driftstörningar i Skövde Energis el- och fjärrvärmenät. Läs mer här.

Hur länge räcker en kilowattimme?

Här är ett antal exempel på olika elektriska apparater och hur länge du kan använda dem tills du förbrukat en kilowattimme. Notera att det kan skilja mellan just din vattenkokare och vårt exempel. Så ta för vana att se vad just dina elektriska prylar drar i förbrukning (watt) för att få en uppfattning om de är energitjuvar eller inte. Läs mer här.

Frågor och svar

Alla frågor och svar

Senaste nytt

Alla nyheter

  • Nu söker vi distributionselektriker

    Tycker du att det är viktigt att ditt arbete faktiskt gör skillnad? Vill du vara en del i Sveriges omställning och bygga en hållbar framtid med trygga och långsiktiga energilösningar som gynnar både människa och miljö? På Skövde Energi förser vi boende och företag i kommunen med hållbar energi. Vi ansvarar för elnätsdistribution inom Skövde…

  • Mattias Karlsson Affärsområdeschef Elnät berättar mer om driftstörningar på elnätet.

    Skövdes elnät är till allra största delen nedgrävt och där ligger ledningar nästan överallt i marken. De är driftstörningar vi haft i år. De beror framförallt på kabelbrott som orsakar av grävskador. Det är viktigt att göra en ledningskoll om du ska gräva. Både om du ska gräva hemma för ett altanbygge eller om du…

  • Inloggning med BankID uppdaterad till säker start

    Vi har nu uppdaterat vårt inloggningssätt med BankID till säker start. Säker start för BankID verifierar att det är samma person som använder e-tjänsten som identifierar sig med BankID. På så sätt försvåras bedrägerier. Tidigare fick du som loggade in med BankID skriva in ditt personnummer vid inloggning eller signering, detta är nu borttaget. Istället…

Vi finns här när du behöver oss!

Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.

Telefon: 0500-49 36 60
E-post: info@skovdeenergi.se

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Person-/kundnummer*

Ditt sökresultat

Om du inte hittar det du letar efter skriv din fråga till oss här.