Varför är vattnet grönt?

Grönt vatten i fjärrvärmeledningarna

Ett bra verktyg för att kvalitetssäkra leveransen av fjärrvärme är att vi färgar fjärrvärmevattnet grönt, då eventuellt läckage kan åtgärdas snabbare med hjälp av synligare vatten från läcka. Vid läckage från en fjärrvärmeledning sprids det gröna vattnet till regnvatten, dricksvatten och grundvatten, vilket man vill undvika. Detta påverkar dock inte på något sätt miljön eller en persons hälsa.

Grönt vatten ur kranen

Livsmedelklassat färgämne

Den gröna färgen som tillsätts är det rena färgämnet Pyranin (pyrentrisulfonsyra). Pyranin är FDA-godkänt vilket menas med att det är livsmedelklassat, och påverkar inte vattnets kemi. Idag används det redan i hygienartiklar så som tvål, tvättmedel och schampo. På grund av att Pyranin är flourescerande hittar man enkelt läckan utomhus i dagvattenbrunnar eller vattensamlingar genom användning av en UV-lampa. Inomhus färgas varmvattnet i bostaden grönt vid eventuell läcka. Detta är inget farligt, då man fortfarande kan duscha, tvätta och diska med vattnet utan att det missfärgar eller förstör något. Dock ska man undvika att använda det gröna vattnet vid matlagning eftersom det gröna vattnet är fjärrvärmevatten.

Metoden att färga fjärrvärmevattnet grönt är väl etablerat i städer runt om i Sverige. Det började användas redan vid 80-talet och har visat på goda resultat. Idag är det ett flertal städer som använder sig av detta system, bland annat Skara, Borlänge, Norrtälje, Nässjö och Kalmar.

Vi färgar även fjärrvärmevattnet i Skultorp, Stöpen, Timmersdala och Tidan.

Frågor och svar

Här nedan har vi samlat de vanligaste frågorna angående det gröna fjärrvärmevattnet. Undrar du något som inte finns beskrivet här är du alltid välkommen att kontakta oss på Skövde Energi. Ring 0500-49 36 60 eller maila oss på info@skovdeenergi.se.

Att vattnet är grönt, och dessutom är fluorescerande, ger större möjlighet till att upptäcka läckor i ledningarna. Då man ser tydligt att det är en läcka kan man snabbt åtgärda problemet och förhindra att fjärrvärmevattnet går ut i regnvatten, dricksvatten och grundvatten.

Den gröna färgen som tillsätts är det rena färgämnet Pyranin (pyrentrisulfonsyra). Pyranin är FDA-godkänt vilket menas med att det är livsmedelsklassat, och påverkar inte vattnets kemi.

Om varmvattnet är grönt så går det fortfarande att diska, duscha och tvätta som vanligt, utan att det färgar av. Men det är bra att vara försiktig vid kontakt med väldigt känsligt hår, så som slitet, blonderat eller permanentat. Den gröna färgen är inte skadlig för hälsan eller miljön. Dock ska man undvika att använda det gröna vattnet vid matlagning eftersom det gröna vattnet är fjärrvärmevatten.

Majoriteten av kunderna märker inte att fjärrvärmevattnet har blivit grönt. De som uppmärksammar färgen på vattnet är de med läcka i sin fjärrvärmeväxlare. Eller om man eventuellt stöter på grönt vatten utomhus, då det skapats en läcka.

En läcka i ledningarna utomhus upptäcks genom att grönt vatten syns i till exempel en dagvattenbrunn. Läckan kan man då spåra med hjälp av en UV-lampa som framhäver den gröna färgen. Om läckan är inomhus färgas varmvattnet i bostaden grönt.

När grönt vatten upptäcks är det fastighetsägarens ansvar att problemet åtgärdas så snabbt som möjligt. Därför är det som hyresgäst viktigt att kontakta fastighetsägaren vid uppkomst av grönt vatten.

Kategorier

Andra vanliga frågor

Alla vanliga frågor